Selecteer een pagina

Zo, voor ieder die het leuk vindt een kort verhaal van mijn bezoek aan de United States of America. (1. New York)

Vlucht & toelating
Vanaf Düsseldorf ben ik naar Frankfurt gevlogen. Daar stond de Singapore Airlines crew, gelegerd met twee stuurmannen en een bos mooie stewardessen, op mij te wachten. Ze deden het niet voor niks want ze hadden het beste vliegtuig uit de hangar getrokken. Jawel, de Airbus A380 800, (beest van een apparaat). De vliegreis was ronduit perfect, genoeg eten, drinken comfort en ruimte.
Zo aardig als het personeel in het vliegtuig was, zo dwars kan iemand van de border protection zijn. Werkelijk, ze moeten alles weten.

Streets of Manhattan
Het plan was om via de subway naar Manhattan te gaan. Door wat mensen te vragen ging dat vrij goed. De ene was wat beter bij de tijd dan de ander want als ik in de hoeken van het ondergrondse keek zag ik wel eens een verdacht figuur staan die meende dat hij dokter was. Al gauw stond ik midden in Manhattan, opzoek naar het appartement. Het eerste wat mij opviel was de drukte van het verkeer in de stad… Als ik in NY een Nederlandse agent was had ik er bést kunnen schrijven want praktisch 1 op de 5 automobilisten drukt hoogmoedig onnodig op de claxon.
De stad is qua indeling overzichtelijk, het zijn allemaal blokken op volgorde, behalve onder in de punt (downtown), daar hebben de Nederlanders vroeger zelf een indeling gemaakt (Nieuw Amsterdam) waardoor de wegen er een beetje anders bij liggen ;).

Al snel was ik bij mijn appartement gevestigd in een van de Harold Towers naast de Empire State Building. Vanaf hier kon ik goed opereren.

Central Park
De volgende ochtend ging ik meteen naar central park, daar ben ik een best blok wezen hardlopen. Het park bezit de bekende ‘Friends’ fontein 😉 en vele andere herkenbare plaatsen uit films.

Monument & One World Trade Center
Natuurlijk heb ik een bezoek gebracht aan Ground Zero, voor de meeste lezers onder ons wel bekend. Het was een indrukwekkend geheel, de beide torens zijn tentoongesteld in de vorm van een fontein. Aan de rand van die fontein valt het water in symmetrie naar beneden wat het instorten symboliseert. De boodschap van de ontwerper is dat we dit op deze manier nooit zullen vergeten. De namen van de slachtoffers zijn in de buitenranden van de fontein verwerkt.
Ik heb daarna maar besloten om de nieuwe skyscraper (One World Trade Center) van boven te bekijken. Na de kaartverkoop stapte ik door de modern verlichte gangen naar de lift. Terwijl de lift in 16 seconden naar boven schiet zie ik op de led wanden een presentatie van de stad door de jaren heen. Hebben ze allemaal mooi gefixt. Eenmaal boven kom ik in een donkere ruimte waarna enkele seconden de muur omhoog wordt getakeld en ik in een keer vanaf 500m hoogte uitzicht heb over heel New York.

Times Square
Een commerciële bende, maar ik als reclame- en handelsman vind dat best wel mooi. Allemaal led schermen met grote merken en voorstellingen. Het schijnt dat zowel de adverteerder als de exploitant er beide goed aan verdienen.
Als je er doorheen loopt is het een mooi gezicht!

Madison Avenue
Natuurlijk kan dit niet ontbreken, de Madison Avenue is de walk of fame voor dé grote invloedrijke reclamebedrijven. Merken als Coca Cola, Crysler en Nike zijn hierdoor succesvol geworden. In deze straat draait alles om reclame.
Het ging zelfs zo goed dat meneer Walter Chrysler in 1930 z’n eigen wolkenkrabber er ook maar even in de buurt moest neerzetten.

Wallstreet
Het financiële hart van USA, dat was te merken, ik betaalde $7 flappen voor een icecone. Nadat ik even doorliep zag ik bedrijven als Bloomerg, Moody’s & Fitch die hier gevestigd waren. Toch wel een bijzondere gewaarwording.

Al met al: ik kon lang niet alles opschrijven maar New York was ronduit prachtig en ik kan het iedereen aanraden!