Zilla (25) loog en bedroog via Facebook vrienden en familie

Zilla: Ik ging zelf in mijn leugen geloven

Een photoshopje hier, een filtertje daar. Een online leugentje om bestwil is zo gemaakt! De 25-jarige Zilla van den Born toonde met haar eindexamenproject aan hoe makkelijk je de werkelijkheid kunt manipuleren, door te doen alsof ze vijf weken door Zuidoost-Azië aan het reizen was. Vanuit haar appartement in Amsterdam deed ze verslag van haar ‘reis’ door Thailand, Cambodja en Laos. “Ik ging zelf in mijn leugen geloven”, vertelt ze aan Humberto.

Liegen
Haar leugen was onderdeel van een schoolproject waarmee ze wil aantonen dat Facebook niet altijd de waarheid spreekt. Ik wilde laten zien dat alle beelden om ons heen gemanipuleerd worden en dat beseffen we ons niet goed genoeg. Dat dit klopt werd duidelijk door haar project. Vijf weken lang deed Zilla verslag van haar ‘reis’ door Thailand, Cambodja en Laos. Ze had contact via Skype op de meest gekke momenten (vanwege het tijdsverschil), photoshopte foto’s alsof ze in Thailand was, stuurde midden in de nacht sms’jes aan haar familie en richtte haar hele appartement in alsof ze in Zuidoost-Azië was. Ik voelde me heel vaak schuldig. 

Bekijk Zilla’s facebookpagina.

De onthulling
Na vijf weken was het tijd om familie en vrienden in te lichten. Zilla liet een filmpje zien waarin ze vertelt dat alles een leugen was. Haar moeder heeft uit boosheid twee dagen niet tegen haar gesproken en haar oma vond het ook niet echt leuk. We hebben ons allemaal ongerust gemaakt om niets, je moet je schamen. Gelukkig leverde het Zilla wel een 7.5 op voor haar schoolproject.

Bekijk de uitzending hier

Share Button
Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten